Antalya tarihi için

Arama sonuçları

27 Ekim 2014 Pazartesi

Antalya'ya yerleşmek - Madde 1 : İş / 2


Turizm sektöründen bahsettik bir önce ki yazıda. Uzun vadeli olamayabileceği, iyi düşünülmesi gerektiği gibi hususlara dikkat çektim. Altını bir kez daha çizmek isterim ki bunlar demek değil ki bu sektörde çalışılmaz. Sadece mevsimsellik riskinden dolayı daha bir detaylı araştırmak lazım.


Antalya’ya turizmin neler kattığına, nasıl olumlu etki de bulunduğuna detaylı girelebilecek yer bu blog değil. Ancak gözardı etmemek gerekir ki en doğusundan en batısına kadar turizm her yerde. Aslında niş alanlar bile mevcut turizmde. Biraz daha serbest ama bir o kadar da riski fazla iş olasılıkları da var turizm adına yapılabilecek. Doğa gezileri, fotoğrafçılık ile birleştirilebilen yürüyüşler organize etmek fazla emek isteyen ancak bir yerde klasik iş döngüsünden kişiyi uzakta tutacak iş olanakları. Hatta bu şehirde yaşamak isteyen bir arkadaşıma maddi altyapısını sağladıktan sonra doğa sporları malzemeleri satan gelişmiş bir yer açmasını önermiştim. Doğru kanallara girer, ilişkileri geliştirir ve sosyal olursanız aslında bu şehirde yaşayıpta haftasonlarını doğa içinde geçirmek isteyen çok fazla insan var. Zaten Antalya 360 derece doğa içinde. Karayı arkanıza aldığınız da koca Akdeniz, denizi arkanıza aldığınız da dağlar, ormanlar ve akarsular.

Antalya Minare
Antalya - Kesik Minare
 

Antalya’da outdoor imkanları ayrı bir yazı hatta ayrı bir blog konusu (fena fikir değil J). O sebeple biz Antalya’da iş olanaklarına geri dönelim.

Ulusal ya da az sayıda ki uluslarası firmanın bölge müdürlükleri ve organizasyonları kapsamında bulunabilecek işler aslında diğer illerden çok da farklı değil. Hedefler aynı hedef (tabii potansiyele göre değişir), koşturma aynı koşturma. Müşteri yapısı biraz farklı İstanbul ve Ankara’ya göre. Daha çok ilişki daha az profesyonellik. Bir de karar vericiler konusunda illa ki patrona ulaşmanız gerekebiliyor. Antalya’nın pek çok büyük firmasında yetki-sorumluluk dengesizliği var denebilir. Görüştüğünüz kişi sorumlu ancak nihai karar alma konusunda ünvanı en yüksek maaşlılar bile yetkisiz kalabiliyor. Böylece hedefinizi (eğer satış ağırlıklı bir işte iseniz) tutturma da geri kalınabiliyor. Bunlar tabii sektöre, hedefe ve kişiye göre değişebilir. Ancak gözlemlediğim, duyduğum ve karşılaştığım durumlar. Her ne kadar detay gibi gelse de yukarıda bahsettiğim gibi ulusal bir şirkette çalışacaksanız sizde bu düşünceye bir süre sonra varabilirsiniz.

Antalya Saat Kulesi
Antalya - Saat Kulesi
 
Antalya’nın yerel bir firmasında çalışma alternatifine gelince; burada da patron faktörü karşınıza çıkıyor. Genelde patron şirketleri burada ki firmalar. Az öncede resmettiğim profili bu sefer siz bizat yaşayabiliyorsunuz. Fazla sorumluluk, az yetki. Katı yapmayı seven, inovatif düşünmeye alışmış, koşturmalı İstanbul toplantılarına alışmış bünyeler için başta sıkıcı olabiliyor bu insiyatifsizlik. Sonradan aslında İstanbul’da çok büyük bir firmanın bilmem ne görevinde ki sorumluğunda aynı olduğunu anlamaya başlıyorsunuz. Hatta sizden daha fazla şey aldığına emin olduğunuz da bir kez daha Antalya’da yaşamak konusunda doğru bir karar verdiğinize inanıyorsunuz. Hatırlarım da koca koca şirketlerin on toplantı salonundan biri olan Aspendos adlı salonda az toplantı yapıpta iş kapatmaya çalışmadık. İroniye bakın ki o şirketin toplantı salonlarına tarihi yerlerin isimleri verilmişti : Side, Perge, Efes, Aspendos… E şimdi o isimlerin gerçeklerine en fazla bir saat uzaklıkta yaşamak ayrı bir düşünsel tatmin. Hem toplantıdan çıktığınızda köprü derdi de yok.

* Fotoğraflar Gökhan Göksu arşivinden

1 yorum:

  1. Toplantı salonları yazınıza geldiğimde acaba İstanbulda telekom sektöründe çalışmış olabilir misiniz diye düşündüm :) cevabını evet olursa lğtfen iletişime geçin atay_erel@yahoo.com

    YanıtlaSil