Antalya tarihi için

Arama sonuçları

27 Ekim 2014 Pazartesi

Antalya'ya Yerleşmek - To Do List - Madde 1 : İş / 1


365 günün doğuşunu Antalya’da karşılamak için yani burada sürekli yaşam pozisyonuna geçmek için önceden araştırılması gereken konular içinde ilk aklıma gelenler aşağıda ki listede. Bu liste  kişinin yaşına, maddi durumuna, hayalleri ve amaçlarına göre değişebilir. Ancak siz de bizim gibi “Show must go on” deyip mesailer kabilesinden olacaksanız sanırım “iş” konusu öncelikli maddeniz olacaktır.


-          İş

-          Ev

-          Çocuk varsa kreş ve/veya okul

-          Sosyal yapıya uygun imkanlar ve ortamlar

-          Fiziksel hedeflere uygun ortamlar

Antalya Koyaltı
Antalya - Konyaaltı
 


Şu an çalıştığınız iş sürekli yapmaya devam edeceğiniz iş mi? Aslında işten memnunsunuz ancak şehir sıktı. Eğer bu durumda iseniz öncelikli olarak aktif çalıştığınız iş için tayin şansı var mı? Bir bankacı iseniz ne kadar mümkün Antalya’da bir şubeye geçmek? Ya da çalıştığınız özel sektör firmasının Antalya’da şubesi, bölge müdürlüğü v.b. bir oluşum mevcut mu?

Sonuçta maaşlı ve mesaili çalışmaya devam edecekseniz öyle ya da böyle şu an ki şehriniz de yaptığınız işin kendisi ya da bir benzerinin Antalya’da olma olasılığı yüksek. İlk önce kendi işiniz için geçiş imkanını düşünün. Sonra da önde gelen iş bulma sitelerinden yaptığınız işi yapmaya devam edebileceğiniz işlere bakmalısınız. Zaten bu orta vade alacak kritik bir süreç. İş önemli ve Antalya’da iş İstanbul ya da Ankara kadar kolay ve hızlı bulunan bir imkan değil. Çünkü bizler gibi buraya gelmiş pek çok profesyonel var. Ancak Antalya her ne kadar büyükşehir olsa da (sadece tabelada değil, gerçekten pek çok açıdan büyükşehir) iş imkanlarına baktığınız ya köşeler kapılmış durumda.

Yerel bir Antalya firmasına girecekseniz çok da profesyonellik aramayın. Nihayetinde şurada modern yaşam en fazla 15 hadi bilemedin 20 yıl önce geçmiş bir şehir var. E doğal olarak da dünün toprak sahipleri, sürü sahipleri bugünün otel sahipleri ya da inşaat-emlak devleri. O yüzden her ne kadar özellikle Fener-Lara bölgesinde küçük İstanbul noktaları oluşmuş olsa bile genel mantalite ülkenin yaklaşımı ile çok da farklı değil.

Antalya iş hayatı kısa sürede tanıyabileceğiniz bir altyapıya sahip. Ya geçmişin varlıklarını bugünün işlerine yatırmış patronlar ya da baba parası ile modern işler açma heveslisi genç nesil. Adamın şirkette 3 kişi çalışıyor ama holding. Öte yandan ofisin önünde Panamera var. Tabii ki beyaz.

Aslında genel olarak ülke sosyolojisine de malzeme olabilecek bu beyaz Panamera hastalığı Antalya’da daha bir yaygındır. Metrekare başına düşen yağmurun çokluğu ile meşhur Antalya’mız aynı zamanda bu rekoru metrekare başına düşen Panamera ile de devam ettiriyor. Ama beyaz olacak. Onu da ekleyelim.

Neyse, genel tanıtım yazılarından sonra eleştirel yaklaşımlarımı daha çok arttıracağımı söylemek üzere bu tamamen kişisel olan yorumları virgülleyelim.

antalya düden şelalaesi
Antalya - Düden Şelalesi ve Falezler
 

Antalya denince ilk çalışılacak sorusunu yüz kişiye sorsak doksanı en başta turizmi sayar. Doğru da yapar. Ancak turizm öyle hemen atlanacak ve uzun vadeli bakılabilecek bir pozisyon olmayabilir buralarda. Doğru, çok sayıda otel var. Doğru her yıl on milyonu aşkın insan turistik amaçla bu “dünyanın en güzel coğrafyası”’na geliyor. Ancak ciddi de bir mevsimsel işçilik durumu var. Bir makalede okuduğum kadarıyla Antalya’da turizm sezonunun bitişi ile birlikte sektörde 250.000 kişi (bilerek rakamla yazım) işsiz kalıyor. Enteresan değil mi? Peki bu kişiler kışın ne yapıyor? Bu daha da enteresan. Bu konunun detayını ayrı bir yazı da ele alabilirim istenirse ancak turizme bu açıdan dikkat çekmek istiyorum. Ana başlık “iş” olduğu için.

Bahsettiğim bu durum sadece giriş seviyesi pozisyonlar için geçerli değil. Yani bir otelin orta kademe yöneticisi de bu şekilde mevsimsel iş döngüsüne girebiliyor. Hem de her departmandan. O açıdan turizm sektöründe çalışırım diye plan yapmadan önce seçilecek otelin ya da zincirin iyi araştırılması gerekiyor.

O açıdan artık orta yaşta olup da belli bir bilgi birikimi ve hayalleriniz cebinizde Kasım-Nisan arasını boş geçirebilirsiniz. Geliriniz varsa çok da keyifli olabilir tabii ancak dedim ya her daim “Show must go on” şarkısı çalıyorsa hayat fonunuzda, o zaman turizm sektörünü iki kere araştırmanız gerekli. Bu konuda ekstra bilgiye ihtiyaç duyan okuyucular bana ulaşabilir. Şunu da eklemem gerekir ki şüphesiz oniki ay hizmet veren yada otel kapansa bile çekirdek yönetim kadrosunun sürekli maaş aldığı çok sayıda otelde var.

İş konusu önemli ve kritik bir konu. Daha ziyade de bizler gibi beyaz yakalı olup yaşadığı cehennemlerden sıkılmış ancak yine de çalışmak durumunda olan insanlar için. O sebeple Antalya’da Yaşamak hayalinin “iş” kısmına bir sonra ki yazı da devam edeceğim.

* Fotoğraflar Gökhan Göksu arşivinden

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder